Юрист розповів, у якому випадку можна залишити собі знайдену річ

Виявляється, знайшовши загублене, можна потрапити на лаву підсудних за крадіжку.

Саме так сталося з мешканцем села Крищинці на Вінниччині. У вечірню пору біля ставка він побачив мобільний телефон Meizu M2 note вартістю 2600 гривень. Знахідку залишив собі, навіть не спробувавши відшукати власника. Утім, правоохоронці за ІМЕІ-номером визначили, де перебуває користувач. Проти нього завели кримінальну справу. Чоловіка оштрафували на 850 гривень, пише газета Експрес.

  Як правильно вчинити зі знахідкою, щоб не переступити межу закону?

  Насамперед потрібно повідомити про знайдену річ особу, яка її загубила, або безпосереднього власника. Знахідку в приміщенні чи транспорті можна передати власникові приміщення або транспортного засобу, який набуває прав та обов'язків особи, що знайшла річ. В усіх інших випадках про знайдені речі треба повідомити в поліцію, органи місцевого самоврядування чи бюро знахідок, які є в багатьох містах, і віддати на зберігання, або ж до повернення власникові зберігати в себе.

  Коли можна привласнити знайдену річ без відповідальності перед законом?

  Право власності на знайдену річ настає після 6 місяців з моменту, коли людина заявила про знахідку в поліцію або органи місцевого самоврядування.

  Чи передбачено винагороду за повернуту знахідку?

  Той, хто знайшов загублену річ, має право запросити в її власника винагороду в розмірі до 20% вартості. Але лише за умови, що він заявив про знахідку і не намагався її приховати. Крім того, можна запросити відшкодування витрат, пов'язаних із зберіганням та розшуком власника.

Наші продукти

Всі продукти

Закрити
Закрити

Залишились питання? У нас є відповіді

Залиш свій номер телефону і наш експерт розкаже про деталі наших послуг та продуктів